Slovensko zvíťazilo nad Kosovom 33:23

03.11.2023 Celý región

Považská Bystrica 2. novembra (TASR) - Slovenskí hádzanári zvíťazili vo štvrtkovom zápase I. fázy kvalifikácie MS 2025 nad Kosovom 33:23. Tím trénera Fernanda Guricha si tak vytvoril dobrú východiskovú pozíciu na nedeľňajšiu odvetu v Prištine a s balkánskym súperom si udržal stopercentnú bilanciu aj v treťom vzájomnom zápase. Nadchádzajúci svetový šampionát je na programe od 9. do 27. januára 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku.

Slováci vstúpili víťazne do kvalifikácie a na postup na záverečný turnaj musia zdolať ešte dvoch súperov. Zo starého kontinentu postúpi na MS celkovo 11 tímov, tri majú istú miestenku ako hostitelia a rovnaký počet si vybojuje miestenku na januárových majstrovstvách Európy. Počas nich sa uskutoční aj žreb druhej fázy kvalifikácie.

Kvalifikácia MS 2025 - I. fáza, prvý zápas:

SLOVENSKO - Kosovo 33:23 (15:9)

Zostava a góly SR: Žernovič, Konečný - Hlinka 1, Briatka 5, Macháč 2, Potisk 2, Rečičár, Fenár 1, Hniďák 1, Dévai 2, Prokop 7, Ďuriš 1, Tóth, Péchy 2, Smetánka 6, Urban 2

Najviac gólov Kosova: Gjuka a Ninaj po 5, Jupa 3, vylúčenia: 2:3, 7 m hody: 3/8 - 3/5

Úvodný gól strelili v druhej minúte hostia zásluhou Muškolaja. Pomer 1:0 bol však jediný, ktorým Kosovo viedlo. O minútu vyrovnal Briatka a o ďalšie dve Fenár. Jeho tím pomaly zvýšil vedenie na trojgólové, žlté karty si však vyslúžili Urban i Macháč. Náskok Slovenka bol v desiatej minúte už štvorgólový a tréner hostí Qerimi prišiel s oddychovým časom. Kosovčania dokázali na chvíľu zastaviť súpera, no sami znížili až po štyroch minútach v presilovke. O ďalších päť minút bol náskok Slovákov opäť štvorgólový, najviac viedli v prvom dejstve o šesť gólov. Pred prestávkou podržali svoj tím obaja brankári Žernovič i Beriša, ktorý dosiahol 31,82-percentnú úspešnosť zákrokov. Jeho náprotivok mal až 40-percentnú úspešnosť. Hráči odišli do šatní za stavu 15:9.

Aj po prestávke skórovali ako prví hostia. Slováci však následne odskočili na osemgólový rozdiel. Tempo hry následne kleslo, Kosovo sa dokázalo ofenzívne presadiť, no súper dokázal okamžite odpovedať. Dvakrát za sebou v podaní Tomáša Smetánku. Ešte pred polovicou druhého dejstva si jeho tím vypracoval deväťgólový náskok, ktorý však dlho neudržal. Hostia sa dostali do tempa, keď zužitkovali vylúčenie a mierne znížili manko. Domáci však nenechali nič na náhodu a postupne navyšovali náskok, blysol sa Smetánka, spojka Balonmano Nava si pripísal v druhom dejstve päť gólov. Po spoluhráčovi Jakubovi Prokopovi bol najlepší kanonier tímu.

hlasy po zápase /zdroj: TASR/

Fernando Gurich, tréner SR: "Celkovo si myslím, že sme vyhrali rozdielom triedy. Chalani odviedli skvelú prácu, v predošlých zápasoch sme neukázali čo vieme, no dnes to vyšlo. Máme ešte na viac, je to však v procese. Využili sme rýchlosť našich hráčov, fungovalo to v oboch polčasoch. Niektoré ľahké strely nám ušli, mohli sme vyhrať ešte viac, ale dopadlo to dobre. Nechať si ujsť dvojzápas s takýmto náskokom by bola tragédia, musíme sa pripraviť a sústrediť."

Jakub Prokop, najlepší strelec SR: "Pripravovali sme sa na hru s pivotmi, ktorú majú veľmi kvalitnú. V ich tíme sú dvaja kvalitní, naša obrana proti nim pracovala vynikajúco. Veľakrát sa stalo, že dali hlúpy gól len z odrazenej lopty. Boli sme aj trocha nervózni, doma bola búrlivá atmosféra a každý pociťoval tlak. Na tréningu to funguje, po prvom góle nervozita opadne. Nikdy nehovorím ako dopadne nejaký zápas, ideme do Kosova, ak budeme hrať našu hru, mali by sme postúpiť."

Marián Žernovič, brankár SR: "V obrane sme robili viac-menej to, čo sme si povedali. Nechali sme ich strieľať zo šancí, ktoré sme mali naštudované. Oni boli polámaní našimi protiútokmi a to sme chceli. Z dobrých taktických vecí v obrane sme ťažili pri jednoduchých góloch. Určite bude náročné si udržať koncentráciu. Zrejme prvýkrát, odkedy som v reprezentácii, ideme do odvety s takýmto náskokom."
 

Vyberte región